Egészség? Pénz? Szerelem?
Kíváncsi mit hoz a jövő?
Hívja megbízható jósainkat most!
06 90 60 20 04

Próbálja ki az ingyen jóslást!

Jósoltasson ingyen, egyszerűen, bármilyen témában írásban az EZO.TV oldalán!
Keresse fel az ezo.tv oldalát, regisztráljon, majd válassza ki az önnek rokonszenves, ingyen jóslást is nyújtó jóst. Tegye fel az általános vagy konkrét élethelyzetre vonatkozó kérdését és olvassa el jósunk szakszerű válaszát, a jós aloldalán. Mindezt teljesen ingyen! További részletekért kattintson ide!
 

Dodonai jóslatok

Az ókori Görögország egyik leghíresebb és legrégebbi jósdája Dodonában található. Az itt épült Zeusz-templom az egyik legősibb jósszentély, melynek romjai ránk maradtak.

A delphoi jósda homályos jövendöléseihez hasonlóan a jóslatok itt is híresen kétértelműek voltak – innen származik a „dodonai” kifejezés a nem egyértelmű dolgok jelölésére.

Az itt folytatott ásatások bebizonyították, hogy a jóslás kultusza már az i.e. 2. évezredben élt ezen a vidéken, ekkora teszik a jósszentély megalapítását. A jósda Nagy Sándor idején, a hellenizmus korában élte legnagyobb virágkorát. Ezt követően többször elpusztult: például a rómaiak felégették, később a thrák törzsek fosztották ki. A kultuszhely azonban újjáéledt, és egészen az i.sz. 4. századig működött.

A helloik, az itteni papok a földanya-kultusznak hódoltak, ezért nem mosták meg soha a lábukat, és a poros földön aludtak. A jósnőket peleiadésznek nevezték a görög peleia, azaz galamb szóból. Ennek egyrészt az lehet a magyarázata, hogy (többek között) a galambok röptéből is szokás volt jósolni. Másrészt a legenda szerint egy fekete galamb parancsolta meg az ittenieknek – a „szent tölgyfára” szállva –, hogy állítsanak templomot Zeusznak.

A jósnők Zeusz és felesége, Dioné (Aphrodité anyja) jóslatait közvetítették az embereknek. A jóslás a „szent tölgynél” zajlott, amely köré a szentély épült. Leggyakrabban a fa leveleinek susogásából vagy a szent forrás vizének csobogásából jósoltak a dodonai jövendőmondók. Szokás volt még ezen kívül például bronzedényeket kongatva jósolni. A fennmaradt leletek tanúbizonysága alapján a jóslatot kérők kis ólomlemezekbe vésték kérdéseiket, és ugyanígy, írott formában kaptak rá választ is a jósnőtől.


Vissza