Egészség? Pénz? Szerelem?
Kíváncsi mit hoz a jövő?
Hívja megbízható jósainkat most!
06 90 60 20 04

Próbálja ki az ingyen jóslást!

Jósoltasson ingyen, egyszerűen, bármilyen témában írásban az EZO.TV oldalán!
Keresse fel az ezo.tv oldalát, regisztráljon, majd válassza ki az önnek rokonszenves, ingyen jóslást is nyújtó jóst. Tegye fel az általános vagy konkrét élethelyzetre vonatkozó kérdését és olvassa el jósunk szakszerű válaszát, a jós aloldalán. Mindezt teljesen ingyen! További részletekért kattintson ide!
 

Jósálmok, álmoskönyvek

Vajon megjósolhatják-e álmaink a jövőt? Az álmoskönyvek régi hagyománya arra a feltételezésre épül, hogy jósálmok igenis léteznek. Még ha nem is a konkrét események bekövetkezését látjuk előre, az álmainkban megjelenő képek „lefordíthatóak” egy-egy jóslatra.

Az álmoskönyvek az álmainkban megjelenő szimbólumokhoz, motívumokhoz kapcsolnak jelentéseket, melyek jóslatértékűek. Ezeket a „megfejtések” minden kultúrkörben többnyire a népi hagyományból táplálkoznak, és többnyire a közeli vagy távolabbi jövőnkre nézve tartalmaznak jóslatokat.

Hazánkban máig a legismertebb ezek közül a gyűjtemények közül Krúdy Gyula Álmoskönyve (1919), amely régi könyvek, illetve a néphagyomány anekdotáiból, falusi emberek elbeszéléséből hozta létre a maga „szótárát”. Betűrendbe vannak gyűjtve benne az álmainkban leggyakrabban előforduló képek, és elolvashatjuk, hogy az álomfejtés régi hagyománya milyen jelentéssel társítja őket. Ezek a jelentések nem mindig a jövőre vonatkoznak persze, de többségük mégis valamilyen jóslatot tartalmaz.

Nézzünk most példákat – a teljesség igénye nélkül – arra, Krúdy gyűjteménye szerint mely álombeli képek jósolnak nekünk szerencsét, illetve szerencsétlenséget!

Szerencse

Ajándékot adni; akácfa, állatot etetni; barack; bódéban árulni; bogár; cincogás; csárda; dédszülő; fecske; halálfej; felégetni valamit; félhold; gyermek; kenyeret szelni; kereszt; király, kísértet; piszkos kéz; koldust látni; madarat fogni; pók; ragyás ember; rongy; számokról álmodni; iskolában tanulni; vadász…

Szerencsétlenség

Koszos abrosz; szennyes; bénát látni; borzas fej; koszos fej; nagy fényesség; férj; folyóba esni; hetes szám; keresztet vetni; ledobni valamit; mezítláb járni; malac; marha; tornyot építeni…


Vissza